ZA ŠKOLSKU 2024/2025 GODINU VIŠE PRIJAVLJENIH POSLODAVACA ZA DUALNO OBRAZOVANJE

VESTI

Za uključivanje u model dualnog obrazovanja za sledeću školsku godinu prijavilo se oko 500 poslodavaca koji su podneli 1.000 izjava o spremnosti za uključenje u dualni model obrazovanja, izjavila je rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević.

Kako prenosi RTV, tradicionalno najveću tražnju pokazuje sektor mašinske industrije, kao i obrada metala, pa su među profilima iz ovog sektora bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade rezanja. Tu su i tehnike za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, električar i tehničar mehatronike a traženi su i ugostiteljstvo, turizam, trgovina i profili kao što su trgovac, kuvar, konobar.

Ove godine velika tražnja i iz područja rada poljoprivrede i prerade odnosno proizvodnje hrane, jer su traženi profili poput pekara, poljoprivrednih tehničara, kao i operatera u prehrambenoj industriji.

U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila a to su tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

Informacija o prijavama poslodavaca biće sastavni deo konkursa za upis u srednje škole, koji se obično objavljuje u maju.

Učenici koji pohađaju dualni model obrazovanja, imaju pravo na naknadu od firmi za svaki čas proveden u učenju kroz rad i ta naknada iznosu 70 odsto od minimalne cene rada.

Izvor: RTV