ODRŽANA CENTRALNA MANIFESTACIJA “ DANI EVROPSKE BAŠTINE – DANI BAČA 2022″

BAČ LOKAL KULTURA

U Baču su u organizaciji Turističke organizacije opštine Bač i opštine Bač, obeleženi „Dani evropske baštine – Dani Bača 2022“

Prva dva dana manifestacije, u četvrtak i petak 15tog i 16tog septembra u Edukativom centru održani su forumi na temu „Održivog razvoja“, ujedno i ovogodišnjoj temi obeleževanja Dana evropske baštine“. Cilj foruma bio je da se kroz tri tematske celine i prateći program pruži što sveobuhvatniji doprinos temi manifestacije „Održivo nasleđe”, šire vrednosti Kulturnog predela Bača, kao nominovanog Uneskovog dobra, kao i ukazivanje na projekte popularizacije nasleđa koji su u toku. Forum je otvorila doktor Slavica Vujović, ispred Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu spomenika kulture.    

Tokom dva dana održavanja foruma u Edukativnom centru u Baču i online konferencije „Održivo nasledje za sve generacije“ o značaju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasledja govorili su vrhunski stručnjaci iz raznih oblasti održivog nasleđa koje su u neraskidivoj vezi sa kulturnom baštinom i koji su tom predstavili svoje radove kojima dokazuju zašto Kulturni predeo Bača sa okolinom treba da bude deo UNESKO-ve kulturne zajednice.

U sklopu manifestacije „Dani evropske baštine – Dani Bača 2022” u petak je održa

n i tradicionalni koncert duhovne muzike u Franjevačkom samostanu.  Na koncertu su učestvovali Orkestar Osnovne škole „Jan Kolar” iz Selenče, Kamerni hor „Zvony”, Inkluzivni hor „Ison” iz Novog Sada, David Bertran i Milica Majstorac .

U subotu je održan centralni deo manifestacije „Dani evropske baštine – dani Bača 2022“, koji je okupio veliki broj učesnika u okviru kulturno umetničkog programa u kojem su učestvovala deca orkestra OŠ „Jan KOlar“ iz Selenče, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bača, dečiji hor KUD „Mladost“ Bač i folklorni ansambli sa područja opštine Bač sa gostima iz (        ) . U pratećem programu koji i uprkos lošem i kišovitom vremenu održan na prostoru u parku u centru Bača, postavljena je bila etno pijaca, predstavljeni su stari zanati a održana je i viteška radionica i okviru koje su prisutnima predstavljeni kaligrafija, izrada starih muzičkih instrumenata, rezbarenje minijatura, vajastro i drugo. U večernjim časovima u sportskoj hali u Baču pred brojnom publikom održan je koncert Dženana Lončarevića.

Nedelja 18.septembar bio je rezervisan za sport. Zbog hladnog i kišovitog vremena Memorijalni fudbalski turnir „Zvonko i Zdravko“ održan je u sali osnovne škole u Baču. Memorijalni turnir na kojem su učestvovale ekipe FK „Krila Krajine“ Bačka Palanka, FK „Tekstilac“ Odžaci i domaćin FK „Tvrdjava“ Bač, generacija 2015/2016.godište, otvorio je predsednik opštine Bač Steva dr Panić. Prvo mesto na turniru osvojila je ekipa iz Bačke Palanke, druga je bila ekipa iz Odžaka dok je treće mesto pripalo domaćinima. Za najboljeg strelca proglašen je Ognjen Stamenković iz Odžaka, za najboljeg golmana Matej Jurković iz Bača a za najboljeg igrača  Uroš Grabovac iz Bačke Palanke.

U sportskoj hali održan „Turnir velikana“ u odbojci, na kojem su pored domaćina OK „Partizan“ nastupili

OK „Radnik“ iz Bjeljine član Premijer lige BiH i OK „Mursa“ Osijek superligaš iz Hrvatske. Prvo mesto na turniru osvojila je ekipa iz Bjeljine, drugi su bili gosti iz Osijeka dok je treće mesto pripalo domaćinima, odbojkašima iz Bača. Za najbolejg igrača turnira proglašen je Nikola Drljić iz ekipe OK „Radnik“ Bjeljina.

Šah klub ,,Kraljev gambit“ organizovao je drugi po redu memorijalni turnir ,,Drago Jošić“. Na turniru je nastupalo 26 igrača, a najbolji su bili u seniorskoj konkurenciji Mihael Šipek, najbolji omladinac Mladen Bundalo, a najbolji junior bio je Marko Pavlićević. Nagradu za najuspešnijeg igrača šk ,,Kraljev gambit“ odneo je Miloš Stajić. U okviru turnira profesor Milanko Ćurić ispred ,,Društva za borbu protiv šećerne bolesti“ Bač, održao je predavanje na temu ,,Sport i zdrav život“

Dani evropske baštine, koji se održavaju svakog septembra, deo su velike evropske manifestacije kojom predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda. Ovogodišnja manifestacija Dani evropske baštine obeležena se sa temom „Održivo nasleđe“, koja je u kontekstu klimatskih promena, raznolikog kulturnog nasleđa Evrope i Ciljeva održivog razvoja UN do 2030. godine, usmerena kako na ljude, tako i na mesta, odnosno na kontinuitet i učenje iz tradicije, ekološki prihvatljive mere koje organizatori programa, kao i posetioci mogu da preduzmu, ali i na načine na koji izgrađeno i prirodno nasleđe može doprineti održivoj budućnosti.