OBELEŽEN 5.DECEMBAR MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

BAČ LOKAL

Crveni krst Srbije i ove godine obeležio je 5. decembar – Međunarodni dan volontera, pod sloganom „Nada“, a iz te organizacije su podsetili da u svoj rad uključuju 60.000 volontera, od kojih 60 odsto čine mladi ljudi. Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović rekao je za Tanjug da je doprinos volontera ono što zajednice čini otpornijim na rizike, kao što su prirodne katastrofe, ekonomske, političke i zdravstvene krize.

Volonter Crvenog krsta opštine Bač Tijana Veselinović je povodom Međunarodnog dana volontera je istakla da je humanost najveća odlika volontera. „Volontiranje obogaćuje ličnost onih koji volontiraju, rešava probleme ugroženih i pomaže društvu da bude humanije i tolerantnije“, istakla je Tijana i dodala da rad koji obavljaju volonteri predstavlja svesno poklanjanje vremena za dobrobit ljudi.

Svetski dan volontera nastao je pre 50 godina, tačnije 1970. godine kada je stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. Ovim programom realizovan je volonterski rad za sve ljude u svetu koji za svoj rad ne očekuju finansijsku naknadu.