
Ova mešavina kakaa i šećera, sa ili bez dodataka, nekoliko hiljada godina popravlja raspoloženje ljudi, s obzirom na to da podstiče lučenje serotonina (hormona sreće), a može biti i vrlo korisna za zdravlje.
Naučnici se duži vremenski period bave istraživanjima o uticaju ove namirnice na zdravlje čoveka.
Jedno od njih, sprovedeno u SAD, pokazuje da čokolada pomaže u održavanju zdravih krvnih sudova srca. U prošlosti su klinička istraživanja otkrila da je čokolada korisna i za krvni pritisak i za krvne sudove.
Stručnjaci veruju da konzumiranje čokolade barem jednom nedeljno smanjuje rizik od bolesti koronarnih arterija za osam posto od onih koji konzumiraju čokoladu u dužim intervalima.
Čokolada sadrži hranljive namirnice, poput flavanoida, metilksantina, polifenola i stearinske kiseline, koje mogu da umanje upalu i povise dobar holesterol.
Prema poslednjim podacima iz prošle godine čokoladu svaki dan jede oko milijardu ljudi.