11. MAJ – NACIONALNI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

VESTI

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi se tradicionalno obeležava svakog 11. maja, dok se u svetu on obeležava svakog 14. juna, još od 2005. godine, kada je Svetska zdravstvena skupština uvrstila ovaj datum u svoj Kalendar zdravlja.

Cilj obeležavanja ovog datuma bio je taj da se oda počast i priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi koji ovim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spasu milioni života širom sveta.

U zvaničnoj prezentaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije, navodi se da samo jedna jedinica krvi može spasiti 3 života. Našoj zemlji, tokom jedne godine, potrebno je 240 000 jedinica krvi, a čak 64% našeg stanovništva u starosnoj dobi od 18 do 65 može da donira krv. Svaki muški stanovnik može dati krv 4 puta godišnje, a ženski 3 puta.

Uprkos ovim statistikama, u Srbiji još uvek nisu dostignute zadovoljavajuće brojke. Podaci govore da je našoj zenlji potrebno 40 davalaca na svakih 1 000 stanovnika (4%). U ovom trenutku, u Srbiji je ta stopa 3%.

Kako bi se podigla svest o ovom dobrovoljnom i humanitarnom činu, Crveni krst i ostale institucije apeluju na sve građane koji mogu da daju krv, da to i učine.